Goo Li Zeng Koreaans Restaurant
Nieuwstraat 77
4501 BC Oostburg
Nederland

Telefoon 0117 386750
Vanuit Belgie: 0031 117 386750

Over Ons

Sinds eind mei 2008 is ons Koreaans familierestaurant te vinden aan de Nieuwstraat ter hoogte van het nummer 77 in de gemeente Oostburg, de hoofdplaats van de Zeeuws-Vlaamse gemeente Sluis.

Komende vanuit Sluis of Knokke neemt u aan de eerste rotonde op de rondweg (N58) de eerste afslag naar rechts, komende vanuit Breskens of Terneuzen neemt u op de derde rotonde de derde afslag. en rijdt u vervolgens circa 500 meter door. Aan uw rechterkant treft u ons restaurant aan.

Of kijk op deze link van Google maps Een nieuw venster zal openen.

Wist u dat Nederland slechts een tiental Koreaanse restaurants rijk is?

De Koreaanse keuken, gericht op de eenvoudige mens, is gebaseerd op rijst, groenten, vis, zeewier en tofu (dubu in het Koreaans). Typische Koreaanse maaltijden staan bekend om het grote aantal bijgerechten (banchan) welke rijst, soep en kimchi (gefermenteerde groenten) vergezellen. Drie, vijf en soms wel twaalf bijgerechten worden geserveerd, afhankelijk van de gelegenheid. Koreaans eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, het belangrijkste ingrediënt, chilipepers, welke de speciale pittige smaak geven.
De traditionele Koninklijke keuken staat in groot contrast met de gerechten voor het gewone volk en werd ook alleen genoten door de koninklijke familie en de Yangban, de upper-class in Korea. Luxe gerechten werden geserveerd, die vaak vele uren tot dagen aan bereiding vergden. Uniek is de combinatie van warm en koud, hete en milde ingrediënten, vaste en vloeibare gerechten en het serveren op bronzen servies. Op bepaalde plekken in Seoul kan men genieten van deze koninklijke keuken, waarbij prijzen van 250 Euro per persoon niet vreemd zijn. Dit overigens wel inclusief een eigen kelner...
Inhoud
1 Traditionele diner tafel
2 Traditionele tafelmanieren
3 Traditionele gerechten

Koreanen eten traditioneel aan lage tafels, zittend op een kussen. De presentatie van een maaltijd is bijna net zo belangrijk als de smaak. Een dinertafel ziet er als volgt uit:
een kom rijst (per persoon), van klei of roestvrij staal, meestal met een deksel om de rijst warm te houden
een klein kommetje hete soep (per persoon)
een grote lepel voor rijst en soep (guk)
een set eetstokjes (van rvs) om de bijgerechten te eten
verschillende kleine kommetjes met bijgerechten (banchan)
in plaats van dunne soep (guk) wordt ook vaak jjigae geserveerd, een wat dikkere soep; deze wordt geserveerd in een grote kom in het midden van de tafel, dus niet in een klein persoonlijk kommetje.

Traditionele tafelmanieren

Hoewel er geen voorgeschreven volgorde is in het eten van de verschillende gerechten in de traditionele keuken, starten veel Koreanen met een klein beetje soep, voordat ze aan andere gerechten beginnen. Afwijkend van andere landen waar met stokjes wordt gegeten, eten Koreanen rijst niet met stokjes, maar met een lepel. De rijst- en soepkom blijven op tafel staan en worden niet opgetild. Bijgerechten worden wel gegeten met stokjes. Slechte tafelmanieren zijn neus snuiten aan tafel (wordt gezien als het ergste wat je aan tafel kunt doen), praten met volle mond, eetgeluiden maken, mengen van soep en rijst, met handen eten, rijst eten met stokjes en te veel eten. Bij informele gelegenheden wordt met deze regels echter vaak gebroken. Hoewel niet alle gerechten op tafel opgegeten worden, is het wel gebruikelijk je eigen kommetjes leeg te eten.

Traditionele gerechten

Koreaans eten wordt iets anders bereid dan Japans en Chinees eten. Koreanen maken meestal niet een gerecht voor één maaltijd of één dag. Soep wordt meestal bereid voor één of twee maaltijden, maar de andere gerechten worden vaak meerdere dagen gebruikt. Tijdens het kimjangseizoen, worden grote hoeveelheden kimchi gemaakt. Hierbij wordt verse groente ingemaakt, zodat tijdens de winter ook groente gegeten kan worden.
Beondegi is een populaire snack uit de Koreaanse keuken.
Bulgogi (불고기)
Rundvlees (soms varkensvlees), gemarineerd in sojasaus, sesamolie, knoflook en pepers. Bereid boven de grill, vaak aan tafel. Het is een hoofdgerecht en wordt gereserveerd met rijst en bijgerechten. Bulgogi betekent letterlijk "vuur-rund" en wordt ook wel Koreaanse barbecue genoemd.
Bibimbap (비빔밥)
Betekent letterlijk gemengde rijst of gemengde maaltijd. Rijst bedekt met groenten, rundvlees en ei, geserveerd met een pasta van pepertjes. Een variatie van dit gerecht, dolsot bibimbap, wordt geserveerd in een verwarmde stenen kom, waarin een rauw ei gekookt wordt tegen de zijkanten van de kom.
Galbi of kalbi (갈비)
Ribbetjes, van varken of rund, gebakken op een gaspit in het midden van de tafel en vergezeld van rijst en diverse bijgerechten.
Gimbap of kimbap (김밥)
Betekent letterlijk zeewier rijst. Rijst met reepjes groenten, ei en ham, opgerold in zeewier en gesneden. Dit is een populaire snack bij kinderen voor tijdens de lunch. Lijkt op Japanse rijstrolletjes (sushi).
Kimchi or gimchi (김치 in Hangul)
Groenten, meestal kool of witte radijs. Gewoonlijk ingemaakt in pekel met ansjovis, gember, knoflook, groene ui en chilipepers. Er zijn ontelbare varaties (tenminste zoveel als er huishoudens zijn). Wordt gegeten als bijgerecht.
Kongbap een rijstgerecht.
Naengmyeon (냉면;冷麵)
Betekent letterlijk koude pasta. Dit zomergerecht bevat verschillende soorten huis gemaakte noedels en wordt geserveerd in een grote kom met ijs, dunne reepjes rauwe groenten en vaak een gekookt ei of koud vlees.
Nurungji is een snack.
Songpyeon (송편)
Taart, geserveerd tijdens Chuseok, het traditionele "midden-herfst-feest". Wordt gedecoreerd met sesam, sojabonen en kastanjes.
Yugwa Koreaans snoepgoed.

Tot zover een korte Wikipedia introductie in de traditionele Koreaanse keuken. Gelukkig kunnen we u bedienen aan onze comfortabele tafels en stoelen en hoeft u zich geen zorgen te maken over de traditionele tafelzit..

Onze keuken serveert echter ook niet alle gerechten die de Koreaanse keuken kent, dit zou ook een onmogelijke taak zijn. Daarin tegen bieden we een echter een uitgebreide waaier van menu's aan.

Maak van deze unieke gelegenheid gebruik om de Koreaanse keuken te (her)ontdekken, met vrienden, familie, zakenpartners,...